Phantogram - Eyelid Movies Print E-mail
CD Reviews
Written by Άγγελος Κουκλάκης   
Monday, 22 February 2010

Phantogram - Eyelid MoviesPhantogram - Eyelid Movies

1.Mouthful of Diamonds /2.When I'm Small /3.Turn it Off /4.Running From the Cops / 5.All Dried Up /6.As Far As I Can See /7.You Are the Ocean and I am Good /8.Bloody Palms / 9.Futuristic Casket /10.Let Me Go /11. 10000 Claps

9 February 2010 - Barsuk records

Τι κατάσταση είναι αυτή ρε παιδιά; Βρέθηκα πριν από λίγες μέρες στο κέντρο της Αθήνας και είπα να περάσω από παλιό δισκοπωλείο -όνομα δεν λέμε- που έχει μεταφερθεί σε καινούριο χώρο. Ωραίες καινούριες κυκλοφορίες μεν, αλλά η τιμή τους αντί να πέφτει λόγω της οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε, φαίνεται πως συνεχώς αυξάνεται. Συνηθισμένος τα τελευταία χρόνια να αγοράζω δίσκους από το amazon και το πολύ συμπαθητικό για τα γούστα μου actionrecords θεωρούσα φυσιολογική τιμή αυτή των 11 με 12 ευρώ. Στο συγκεκριμένο λοιπόν οι τιμές ήταν απαγορευτικές κυριολεκτικά. Κατέληξα να αγοράσω το Summertime των The Drums που αποδείχθηκε μέτριο. Αφήνοντας την γκρίνια μιας και έχουμε να τα πούμε αρκετό καιρό, έχω να σας παρουσιάσω έναν πάρα πολύ καλό δίσκο ενός ντουέτου που έρχεται από την Νέα Υόρκη.

phantogramΟι Phantogram κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο δίσκο τους πριν από λίγο καιρό με τον τίτλο "Eyelid Movies". Mοιάζουν σαν τα δίδυμα τύπου Handsome Furs. Μία γυναίκα στα πλήκτρα, εδώ η Sarah Barthel και στις κιθάρες ένας άντρας, ο Josh Carter. Τα φωνητικά κατά κύριο λόγο αναλαμβάνει η πρώτη, εκτός μερικών εξαιρέσεων όπως το "You are the ocean and I'm Good". Ως προς την ταχύτητα μάλλον κυνηγούν τους Handsome Furs και πλησιάζουν περισσότερο τους School of Seven Bells (δίσκο των οποίων περιμένουμε μέσα στο 2010). Αργά beats, κάποιες φορές παραμορφωμένες κιθάρες, άλλες όχι, το "Bloody Palms" του οποίου ο ηλεκτρονικός κορμός παραπέμπει σε κάποιον σύγχρονο hip hop παραγωγό και καθ' όλη την διάρκεια του δίσκου το άγγιγμα των Air. Οι ίδιοι έχουν χαρακτηρίσει τον ήχο τους ως street beat, psych pop, και δεν έχουν άδικο. Τα δύο αυτά στοιχεία πατάνε, το μεν πρώτο σε τραγούδια όπως αυτό που προαναφέρθηκε αλλά και στο "Futuristic Casket", το δε άλλο σε τραγούδια στα οποία το μικρόφωνο χρησιμοποιείται από την Sarah όπως τα "When I am Small" και "All Dried Up". Η συνάντηση των δύο γίνεται στο εκπληκτικό "Turn it Off" το οποίο από το δεύτερο λεπτό και μετά σε σκοτώνει με τα αλληλοαναιρούμενα φωνητικά  και beats να σε εκπλήσσουν. Αρνητικό στοιχείο του δίσκου, οι μονότονες "μελωδίες" της κιθάρας που συνοδεύουν, παρά χαρακτηρίζουν τα τραγούδια. Οι Phantogram φαίνεται να έχουν δουλέψει αρκετά και να δίνουν βάρος στα ηλεκτρονικά στοιχεία των δημιουργιών τους και αυτό τους βγαίνει σίγουρα σε καλό.

Εν γένει ο δίσκος ακολουθεί μία κανονική κατανομή, κορύφωση του οποίου έρχεται στα μέσα του δίσκου και σε αφήνει με το "10000 Claps" ένα πολύ πιο επίπεδο από το "Roads" των Portishead, αλλά παρ' όλα αυτά εξαιρετικό. Καταλήγω στο ότι αν δεν σκαλίσουμε τις καινούριες κυκλοφορίες, που καθημερινώς ξεπερνούν τις είκοσι δεν θα βρούμε όχι διαμάντια, αλλά ούτε καν κάτι με υποκειμενική αξία. Περιμένουμε το καινούριο The Radio Dept. , Flying Lotus και New Pornographers μπας και πάρει τα πάνω της αυτή η χρονιά.

Rating: 7,5 / 10
Άγγελος Κουκλάκης

  Phantogram @ Myspace

 

 





Digg!Reddit!Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Technorati!StumbleUpon!Yahoo!
 
< Prev   Next >


Copyright postwave.gr - All Rights Reserved